Modifications improve fish passage on San Francisquito Creek

Stanford officials have worked with regional and state agencies to modify a concrete roadway section and restore low-flow, uninterrupted fish passage.

Modifications improve fish passage on San Francisquito Creek
A creek crossing in Jasper Ridge Biological Preserve was modified to restore uninterrupted fish passage during low flows. (Image credit: Courtesy Land, Buildings & Real Estate)

Fish passage nearby San Francisquito Creek has been upgraded, on account of changes Stanford, made to a solid roadway rivulet crossing in the Jasper Ridge Biological Preserve.

The roadway is utilized by a support and crisis vehicles when authorities need to get to territories of the safeguard, as per Tom Zsigterman, chief of water assets and common foundation.

Stanford‘s Jasper Ridge Biological Preserve is a 1,193-section of land characteristic research facility situated in the eastern foothills of the Santa Cruz Mountains. The protect’s biological community permits researchers worldwide to seek after research and showing that adds to the comprehension of Earth’s regular frameworks. San Francisquito Creek, which isolates San Mateo and Santa Clara provinces, starts in the protect and ventures 14 miles to San Francisco Bay.

In the past amid the blustery season, the brook’s stream immersed the intersection and gave entry to the fish above it. Amid low streams, be that as it may, the intersection interfered with angel entry.

Alan Launer, associate director for conservation planning said, “San Francisquito Creek and its tributaries are known to support a population of steelhead trout. The local form of this migratory species is the threatened Central California Coast steelhead, and much of the San Francisquito Creek watershed, including the site of this project, is designated as a critical habitat for this federally protected animal.”

“This project is another demonstration of Stanford’s ongoing efforts to enhance fish passage and habitat in our creeks while continuing the beneficial use of local surface water as an important sustainable water resource for the university.”

Stanford worked with local and state offices to outline a change that would evacuate the strong solid roadway area and supplant it with a roadway upheld by box ducts that reestablished low-stream, continuous fish section.